F:a Björn Pettersson (BTP)


Meny

Förstasidan

Våra produkter

Sökmotoroptimering

Projekt / Referenser

Företaget

Övriga tjänster

Tips och idéer
 - Länkvänner
 - SMTP Servrar
 - IP Telefoni i HTC Tytn
 - Tjänster på Internet

Webbmastertips

RSS-feeds i Sverige

Kontakta oss 

Vad är SPAM och hur kan du undvika att bli spammare?

Ordet "spam" kommer från en sketch av Monty Python-gänget. På en restaurang sitter två personer och äter middag. Till allt dom beställer kommer även "spam" dvs. en extrarätt i stil med gristrynen. Detta "tillbehör" kan man inte avbeställa. Sketchen är rolig, men i Internetvärlden är det inte riktigt lika kul.

SPAM är med andra ord ett e-postmeddelande som skickas till tusentals eller miljontals mottagare. De flesta kommer från utländska avsändare som vill att
du ska köpa naturläkemedel, potenshöjande medel eller tekniska apparater. Att det är en luckrativ marknad kan man lätt förstå. Skickar du ett meddelande till en miljon mottagare och 2% beställer är det ändå en bra förtjänst! Problemet kommer när vi tittar på de andra 98% som troligen kommer att svartlista ditt företag och anse dig som en högst oseriös företagare...

Sedan den 1 april 2004 är e-postreklam till svenska konsumenter förbjuden i lag. Lagen gäller för svenska juridiska personer som vill skicka e-postreklam till svenska privatpersoner, med undantag för fall där det finns en etablerad kundrelation och kunden inte uttryckligen har begärt att slippa e-postreklam.

Företag (juridiska personer) skyddas dock inte av ändringarna i marknadsföringslagen.
För den som är anställd på ett företag är det antaligen lagligt att använda utannonserade kontaktadresser som finns i olika företagsregister, medan personliga adresser i stil med fornamn.efternamn@foretaget.se är i en gråzon.

Gör du ett grupputskick till dina kunder och- eller kontakter ska du alltid ge mottagaren en möjlighet att avbeställa framtida utskick!

Text: Björn Pettersson samt Wikipedia.

Externa länkar:

Statistik på var spamposten kommer från »

Marknadsföringslagen »

 

 

Typiskt Spammeddelande

 

Hur kan jag undvika spam och vad gör jag om jag får massor med ovälkommen e-post?

Det finns några enkla knep som du kan använda för att få mindre spam, dessvärre kommer du troligen aldrig undan helt...

  • Använd ett antispam skydd från antivirusföretag som Symantec, McAfee eller liknande.
  • Skapa ett filter i ditt e-postprogram som automatiskt letar efter vanliga "spam" ord som "Viagra" eller "Rolex" och peka sedan denna på en skräppostmapp.
  • Meddela avsändarens Internetleverantör om att du fått spam och från vem.
  • Söka på Internet efter din e-postadress och be eventuella administratörer att ta bort den eller maskera den.
  • Se till att ditt e-postprogram inte visar bilder. Vissa "spammare" kan läsa av vilken bild som skickats till vilken mottagare, detta kan sedan användas för att verifiera att du läst meddelandet och du kommer få dubbelt så många till!
  • Anmäl avsändaren till Spamcop. Detta kommer kanske inte att minska din e-postskörd, men med tiden kommer kanske alla att få lite mindre...

OBS!
En sak du ALDRIG ska göra är att svara på utländska spam-meddelanden. Gör du det bekräftar du bara att din e-postadress är aktiv och att meddelandena kommer fram!

   


Valid CSS! Valid HTML 4.01 Transitional ©F:a Björn Pettersson (BTP) | Kontakta oss | Sitemap | Produktion: BTP